Τι είναι η κατάθλιψη?

Ενώ κάθε άτομο έχει τη δική του μοναδική εμπειρία με τα ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, όταν παρατηρείς έναν καταθλιπτικό νου, ίσως  βρεις κάποιες ομοιότητες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τι βιώνει ένας άνθρωπος με καταθλιπτική διάθεση και πώς μπορεί κάποιος να δίνει ή να λαμβάνει βοήθεια.

Συνήθως ένας άνθρωπος που βιώνει κατάθλιψη θα βρει τον εαυτό του να νιώθει λυπημένος ή με πεσμένη διάθεση, μπορεί να  αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες στη συγκέντρωση ή ίσως και να έχει ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού.  Σε αυτήν την περίοδο συχνά μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στον ύπνο και την διατροφή, κούραση, έλλειψη ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης από δραστηριότητες καθώς και ένα αίσθημα απελπισίας για ότι αφορά το μέλλον ή ένα αίσθημα να νιώθει κανείς χαμένος ή βυθισμένος σε σκέψεις. Παρόλο που κάποια από τα παραπάνω προβλήματα υπάρχουν συχνά στον άνθρωπο που βιώνει κατάθλιψη, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αυτά εκδηλώνονται διαφορετικά στον καθένα.   

Για παράδειγμα, κάποιος που βιώνει αυτόν τον καιρό μια καταθλιπτική διάθεση, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για πράγματα που παλιά τον ενθουσίαζαν. Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως παραίτηση από χόμπι ή άλλες δραστηριότητες, αλλά θα μπορούσε επίσης να εκδηλωθεί στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Ο άνθρωπος που διασκέδαζε και ευχαριστιόταν την παρέα με άλλους ανθρώπους, τώρα ίσως εκδηλώνει μια έλλειψη ενδιαφέροντος  για φίλους, συγγενείς και σύντροφο. Μια φυσική εκδήλωση αυτής της έλλειψης ενδιαφέροντος μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή χαμηλή επιθυμία για στενή επαφή.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει κατάθλιψη, μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι ότι το άτομο είναι γεμάτο από σκοτεινές σκέψεις και θλίψη. Ενώ ενδέχεται κάποιος να  αισθάνεται έτσι, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως κάποια συμπτώματα της κατάθλιψης σχετίζονται με το να αισθάνεται κανείς κουρασμένος, αδιάφορος, κατακλυσμένος ή βυθισμένος σε σκέψεις και χωρίς κατεύθυνση προς το μέλλον.

Τι προκαλεί την Κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα ψυχικής υγείας που δεν περιορίζεται σε μία αιτία ή ένα λόγο. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση μιας καταθλιπτικής περιόδου. Κάποιοι παράγοντες σχετίζονται με το περιβάλλον μας (πχ οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, προβλήματα υγείας, απώλεια αγαπημένου προσώπου κτλ), άλλοι με κακή διαχείριση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας ενώ άλλοι μπορεί να σχετίζονται με τραυματικές εμπειρίες που έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Επομένως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναλυθεί η ακριβής αιτία. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, έχει την δική του ιστορία και τα δικά του αίτια ως προς το τι προκαλεί την καταθλιπτική του διάθεση.

Τι να κάνω αν αντιληφθώ πως βιώνω κατάθλιψη ή αν ξέρω κάποιον που την βιώνει?

Το πιο σημαντικό πράγμα για να θυμάστε είναι ότι ο άνθρωπος που βιώνει κατάθλιψη μπορεί να αισθάνεται απομόνωση ή ότι μπορεί να πιστεύει πως πρέπει να τα καταλαβαίνει και να τα χειρίζεται όλα μόνος του. Πολλοί άνθρωποι επιμένουν να μην μιλούν για το τι τους συμβαίνει και να μην αναζητούν βοήθεια . Η αλήθεια είναι, ότι είναι δύσκολο να πρέπει κανείς να το περάσει αυτό μόνος του. Πως μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε? Μπορείτε να ακούσετε και να συναισθανθείτε. Να προσπαθήσετε δηλαδή να μπείτε στην θέση αυτού του ανθρώπου. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με τη βοήθεια ενός θεραπευτή, εσείς ή το αγαπημένο σας άτομο μπορείτε να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αρχίσετε να εργάζεστε με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας και να αρχίσετε να βοηθάτε ενεργά τον εαυτό σας.

Θυμηθείτε: Αν δεν αλλάξεις τίποτα, Τίποτα δεν θα αλλάξει…