Νιώθετε σαν να είστε μια καλύτερη έκδοση του εαυτού σας όταν βρίσκεστε σε μια υγιή, ώριμη σχέση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένας/μια σύντροφος σας ολοκληρώνει, αλλά ότι υπάρχει στη ζωή σας με έναν όμορφο και συμπληρωματικό τρόπο. Αναρωτιέστε ποια είναι μερικά άλλα σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια καλή σχέση; Παρακάτω, θα βρείτε επτά βασικές διαφορές μεταξύ μιας υγιούς και μιας τοξικής σχέσης.

1. Είστε ελεύθεροι να συνεχίσετε τα χόμπι σας και να διατηρήσετε φιλίες.

Τίποτα για τη βασική σας ταυτότητα δεν πρέπει να αλλάξει δραστικά λόγω της σχέσης σας. Ένας ώριμος σύντροφος θα αναγνωρίσει ότι η επιδίωξη προσωπικών ενδιαφερόντων εκτός της σχέσης είναι απαραίτητη. Το να έχετε ένα σύντροφο που είναι πολύ προσκολλημένος πάνω σας και δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε κάτι μόνοι σας, μπορεί να οδηγήσει σε θυσία της ταυτότητάς σας. Με άλλα λόγια μπορεί κάποιος να θυσιάζει τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι ή και τους φίλους για να καθησυχάσει ένα ανήσυχο σύντροφο. Πόσο ευτυχισμένος όμως μπορεί να είναι κάποιος που αφήνει τις δικές του ανάγκες στη άκρη? Ο φόβος, ή η ανησυχία ή και η ζήλια μήπως ο/η σύντροφος βρει κάποιον άλλο μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Ο/Η σύντροφος που καταπιέζεται μπορεί τελικά να ζητάει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή και να φύγει.

2. Δεν ενεργείτε διαφορετικά όταν βρίσκεστε μαζί τους.

Λειτουργείτε αισθητά διαφορετικά όταν είστε μόνοι με τους φίλους και την οικογένειά σας σε σχέση με όταν είστε μαζί με τον/την σύντροφό σας; Σε μια υγιή σχέση, η συμπεριφορά σας, η προσωπικότητα και οι γενικές συμπεριφορές σας είναι σχεδόν ίδιες ανεξάρτητα από το ποιος είναι εκεί. Το να αλλάζετε την συμπεριφορά σας όταν ο/η σύντροφός σας είναι στον ίδιο χώρο, είναι κακό σημάδι. Δεν πρέπει να αισθάνεστε την ανάγκη να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας με βάση την παρουσία του συντρόφου σας.

3. Υπάρχει ισορροπία.

Σε μια υγιή σχέση δεν υπάρχει το «πάνω χέρι». Για παράδειγμα, οι ευθύνες του σπιτιού κατανέμονται και στα δύο πρόσωπα. Μπορείτε να βασιστείτε στον σύντροφό σας ότι θα σεβαστεί τις εργασιακές σας υποχρεώσεις και ότι θα βοηθήσει στον καθαρισμό του σπιτιού πριν αρχίσουν να βγαίνουν μυρωδιές από το διαμέρισμά σας. Είναι όλα θέμα αλληλοσεβασμού και επικοινωνίας. Επίσης και οι δύο σύντροφοι πρέπει να έχουν ίση δύναμη σε ότι αφορά την λήψη αποφάσεων. Οι τοξικές σχέσεις συχνά περιλαμβάνουν έναν σύντροφο που είναι πολύ κυρίαρχος ή ιδιαίτερα απαιτητικός ή δύο συντρόφους που συμμετέχουν συνεχώς σε προσπάθειες να «αρπάξουν» τη δύναμη από τον άλλο.

4. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα όνειρά σας.

Τα όνειρα και οι στόχοι σας για το μέλλον δεν χρειάζεται να εναρμονιστούν τέλεια, αλλά ο σύντροφός σας θα πρέπει να υποστηρίζει τα μεγάλα σχέδια ζωής σας. Μπορεί να σας κοιτάξει περίεργα αν θα αποφασίζατε να κάνετε κάτι extreme και αυθόρμητο, αλλά τελικά, ξέρετε ότι θα σας υποστήριζε. Επίσης ο συμβιβασμός είναι καλό να τίθεται σε ισχύ. Εάν ο σύντροφός σας καταρρίπτει συνεχώς τα όνειρά σας, τα βλέπει μη ρεαλιστικά ή και μη βολικά, μπορεί να μην αισθάνεστε ότι υποστηρίζεστε ή κατανοείστε πλήρως. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση από τα όνειρα σας και η σχέση θα χάσει την συντροφική της υπόσταση.

5. Οι διαφορές σας γιορτάζονται.

Μεγαλώσατε σε μια μεγάλη πόλη και εκείνη είναι κοπέλα της επαρχίας. Σας αρέσει η ταβέρνα, το κρέας και το καλό φαΐ αλλά εκείνος/η είναι αυστηρά vegan. Οι διαφορές σας στα πιστεύω, τις πεποιθήσεις και τα ενδιαφέροντά σας είναι πιθανών αυτές που σας προσείλκυσαν στον άλλο αρχικά και θα πρέπει να παραμείνουν ενδιαφέρουσες με την πάροδο του χρόνου. Στις τοξικές σχέσεις, τα ζευγάρια ενοχλούνται με τις μεταξύ τους διαφορές και συχνά θεωρούνται απειλές για τη σχέση. Σε υγιείς σχέσεις, οι διαφορές στα ενδιαφέροντα ή στις απόψεις δεν είναι ανεκτές, αλλά «γιορτάζονται». Προφανώς, οι σημαντικές διαφορές στις αξίες και τα πιστεύω μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, αλλά αν δεν συμβαίνει αυτό, τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους μοναδικούς διατηρούν το ενδιαφέρον στη σχέση.

6. Μπορείτε να αφήσετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη.

Σε μια υγιή σχέση, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα να αφήνετε το τηλέφωνό σας χωρίς φύλαξη μέσα στο σπίτι. Γιατί; Απλά γιατί εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας. Ξέρετε ότι δεν θα δει τα μηνύματά σας και ότι ακόμα κι αν το έκανε, δεν θα έβρισκε τίποτα ανησυχητικό. Όλοι έχουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, αλλά δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι είναι πρόβλημα να αφήσετε τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας ανοιχτό. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο.

 7. Μπορείτε να πείτε στον σύντροφό σας πότε σας πληγώνει.

Μην ανησυχείτε εάν διαφωνείτε με τον σύντροφό σας. Η σύγκρουση είναι φυσική και ένα σημάδι ότι είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία. Παρόλα αυτά θα πρέπει να ανησυχείτε εάν αισθάνεστε άβολα επειδή είστε αναστατωμένοι. Η καλή επικοινωνία στο ζευγάρι κάνει και τους δυο να αισθάνονται ότι εκτιμώνται και ακούγονται. Το να μην αισθάνεστε άνετα να συζητάτε για μια παρανόηση, παρεξήγηση ή ένα προβληματισμό  μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, αίσθημα μη αποδοχής και σε διατήρηση μιας απόστασης στο ζευγάρι. Το να μαθαίνεις να συζητάς για τους λόγους που υπήρξε σύγκρουση και για τα αισθήματά σου είναι κάποιες φορές άβολο αλλά τελικά γίνεται αποδοτικό.